РЕСТОРАНТ

КРАТКА ИСТОРИЯ

РЕСТОРАНТ LA ROCCA

“La Rocca” на италиански означава крепост, построена върху скала или върху доминиращ (най-високо изпъкнал, силно акцентиран) хълм. La Rocca е името на квадратната кула – останка от крепостния замък, построен около най-населения хълм на селцето Брендола. Там е и нашето детство: ние, съдружниците Стефано, Анджелина и Борис се срещнахме в Брендола, където седнали около голямата дървена маса в кухнята на Стефано, забавлявайки се планирахме бъдещето си. Изборът на това име беше естествен за нас: в почит към мястото, откъдето тръгнахме; на италианските традиции и земите на региона Венето. С нас донесохме и автентичните вкусове на типичната кухня и известните вкусни пици. Ето защо избрахме формата нa крепоста за наш символ, когато през 2016-та ресторантът отвори врати.

НАШИЯТ ГОТВАЧ

Борис е италианец от български произход, млад готвач, който чрез готвенето показва голяма си страст към занаята. Страстта, търпението и упоритостта са съставките на най-добрата му рецепта. Роден на 24 септември 1992 г., макар и без да е посещавал кулинарнато училище, още от 14 годишна възраст е вече над котлоните и с ясното съзнание, че животът му ще протече именно в кухнята.

През 1993 г. заедно с майка си се премества да живее в Италия, където развива и страстта си към добрата храна. Мечтата му е да стане готвач още във времето, когато отношението към тази професия е все още различно. Скоро неговият стремеж е прекъснат от майка му, която го убеждава да се запише в института по икономика в град Лониго (Vicenza). През 2012г. получава дипломата си по икономика и степента “Експерт информационни технологии”.

През същата година е приет в университета в Триест, където изучава „Международни дипломатически отношения”. Между лекции и изпити следват четири забавни и ползотворни години, през които решава да вземе нещата в свои ръце и да усъвършенства страстта си към добрата храна. Купува си книгите на Гуалтиеро Маркези и стриктно започва да готви по тях. Славата му на изкусен кулинар бързо се разнася между всички състуденти, а надпреварата да посетят кухнята в малкия студенстки апартамент само потвърждават житейския му и професионален път.

Натрупва опит и професионализъм като първи помощник на знаменития шеф-готвач Маркезини, а престижните познанства определят неговия стил в кухнята – един много личен стил на непрекъснато изследване и изключителен подход към храната.

Личната му кариерата в кулинарния свят започва през 2016г., когато се завръща в България и остава да работи и ръководи ресторант-пицария “La Rocca”, намиращ се в сърцето на единствения увеселеителен парк – важна и неразделна част от цялостния проект на семейния бизнес. И вместо ‘’Дипломатически посланик’’, през ноември 2017 г. печели награда – титлата „Посланик на вкуса 2017“, която се присъжда от италианското Министерството на външните работи, Консулството на Италианската Република и Италианския културен институт, по случай международната Седмица на италианската кухня, посветена на висшата кухня и качественото вино.

Борис е представител на висококачествената кухня, приготвена с пресни съставки и семпли традиционни ястия. В своя кулинарен репертоар Борис запазва традицията на италианската гастрономия и по-специално на региона Венето, но в същото време предлага един революционен характер, внедрен с изкючителна креативност и въображение.

РАЗГЛЕДАЙТЕ

НАШЕТО МЕНЮ

За нашите ястия ползваме пресни и сезонни продукти от малки български ферми, а трайните ни продукти като зехтин, сирена, моцарела, колбаси, паста и брашна са доставени директно от Италия. Зехтина, Прошуто крудо, Копа, Прошуто кото, Мортадела са от зоната на Лаго ди Гарда, сирената от Азиаго, а брашната и пастата от Мантова. Винената листа на La Rocca e селектирана лично от нашия сомелиер Стефано Романалди, а голяма част от вината са доставени от VinIta.

ИЗТЕГЛЕТЕ PDF НА ОСНОВНОТО МЕНЮ